Doc.gr

10 εξετάσεις που επιβάλει ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος ανδρών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013
10 εξετάσεις που επιβάλει ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος ανδρών
Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί δίνονται σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις στον ανδρικό πληθυσμό, που όπως είναι γνωστό αποφεύγει τον γιατρό, για τις βασικές εξετάσεις που πρέπει να υποβάλλεται κάθε χρόνο.

Η Εθνική Ένωση των Οικογενειακών Γιατρών στις Η.Π.Α. εξέδωσε τον Ιούλιο του 2013 τις αναθεωρημένες οδηγίες προς τα μέλη της σχετικώς με τον προληπτικό έλεγχο ορισμένων παθήσεων. 

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εθνικές ιατρικές ενώσεις με πάνω από 110.000 γιατρούς-μέλη.

Ας σημειωθεί ότι μια στις τέσσερις επισκέψεις των πολιτών σε γιατρό στις Η.Π.Α. γίνονται στον οικογενειακό γιατρό τους. Η Ένωση έλαβε υπόψη της κατευθυντήριες οδηγίες από ενώσεις γιατρών με άλλες ειδικότητες καθώς και τα συμπεράσματα από τελευταίες μεγάλες κι ισχυρές μελέτες.

Μέρος αυτών των επισήμων οδηγιών κλινικής πρακτικής σας παρουσιάζω παρακάτω:

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Οι άνδρες ηλικίας από 65 έως 75 ετών που υπήρξαν έστω και για μία περίοδο της ζωής τους καπνιστές πρέπει να ελεγχθούν με υπερηχογράφημα τουλάχιστον μία φορά για ανεύρυσμα στην κοιλιακή αορτή. Η οδηγία αυτή δεν αφορά άνδρες που δεν κάπνισαν ποτέ τους συστηματικώς.

Ουρολοίμωξη

Άνδρες χωρίς συμπτώματα ουρολοίμωξης (δυσκολία ή τσούξιμο κατά την ούρηση) δεν χρειάζεται να κάνουν γενική εξέταση ούρων, για να ελέγξουν αν έχουν μικρόβια στα ούρα (=ασυμπτωματική βακτηριουρία).

Αφροδίσια νοσήματα

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι άνδρες πρέπει να ελέγχονται για λοίμωξη από Χλαμύδια αν δεν έχουν συμπτώματα.
Δεν συστήνεται ως εξέταση ρουτίνας ο έλεγχος για γονόρροια (=βλεννόρροια) σε άνδρες που έχουν χαμηλό κίνδυνο για μια τέτοια λοίμωξη, ενώ δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία υπέρ ή κατά για όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκτεθούν σε αυτή τη νόσο.

Υπερλιπιδαιμία 

Άνδρες έως 20 ετών δεν χρειάζεται να ελέγχουν τα λιπίδιά τους ως εξέταση ρουτίνας (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, καλή και κακή χοληστερόλη, λιποπρωτεΐνη -α-). 

Για τους άνδρες 20 έως 35 ετών ο έλεγχος ενδείκνυται μόνο αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακό πρόβλημα (π.χ. καπνιστές, παχύσαρκοι, διαβητικοί, υπερτασικοί κλπ). 

Στους μη έχοντες παράγοντες κινδύνου αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν συνιστάται ο οπωσδήποτε έλεγχος. Για τους άνδρες άνω των 45 ετών επιβάλλεται ο λιπιδικός έλεγχος σε κάθε περίπτωση.

Οστεοπόρωση

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για το αν ωφελεί ο προληπτικός έλεγχος για οστεοπόρωση στους άνδρες. Επίσης, τα στοιχεία που υπάρχουν από τις σχετικές έρευνες δεν επαρκούν για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα με βιταμίνη D και ασβέστιο βοηθούν ή όχι στην πρόληψη του πρώτου κατάγματος από οστεοπόρωση.

Καρκίνος παχέος εντέρου

Όλοι οι άνω των 50 ετών και μέχρι τα 75 τους επιβάλλεται να κάνουν έλεγχο με κολονοσκόπηση κι αναλόγως των ευρημάτων ο γιατρός τους θα καθορίσει τη συχνότητα επανάληψης της εξέτασης. 
Η οδηγία ισχύει και για τους άνω των 75 ετών, αλλά μόνο αν ο γιατρός τους κρίνει ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο, ενώ στους 86 ετών και πάνω δε συνιστάται να κάνουν κολονοσκόπηση.

Στεφανιαία νόσος

Όσοι δεν έχουν συμπτώματα κι έχουν χαμηλό ή ενδιάμεσο κίνδυνο για στεφανιαία καρδιοπάθεια (κάτι που το εκτιμά ο γιατρός τους) δεν χρειάζεται να κάνουν προληπτικώς καρδιογράφημα ή δοκιμασία κοπώσεως.

Αρτηριακή Υπέρταση

Όσοι είναι άνω των 18 ετών πρέπει να ελέγχουν μια φορά το χρόνο σε συνεχόμενες καθημερινές επί 7-10 ημέρες την πρωινή πίεσή τους πριν σηκωθούν από το κρεβάτι. Για τους κάτω από αυτήν την ηλικία δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για όφελος ή μη ενός τέτοιου προληπτικού ελέγχου.

Καρκίνος προστάτη
Δεν συνιστάται ο έλεγχος ρουτίνας για πρόληψη του καρκίνου του προστάτη με τη μέτρηση του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα.

Παθήσεις θυρεοειδούς
Τα σχετικά στοιχεία δεν ξεκαθαρίζουν το όφελος ή μη από τον προληπτικό έλεγχο ρουτίνας για ασθένειες του θυρεοειδούς, ενώ δε συνιστάται η χρήση του υπερηχογραφήματος για την ανεύρεση καρκίνου του θυρεοειδούς σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα.

Πως κατατάσσουμε τις ουρολοιμώξεις, ποια τα συμπτώματα & πότε χρειάζεται αγωγή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013
Πως κατατάσσουμε τις ουρολοιμώξεις, ποια τα συμπτώματα & πότε χρειάζεται αγωγή

Ασυμπτωματική βακτηριουρία

Συχνή στις γυναίκες αλλά και στους ηλικιωμένους άνδρες καθώς και στους φέροντες ουροκαθετήρα. Χαρακτηρίζεται από θετική για μικρόβιο καλλιέργεια ούρων χωρίς συμπτώματα. 

Μπορεί να θεωρηθεί λοίμωξη αν συνοδεύεται από πυοσφαίρια στην γενική ούρων (>5ΚΟΠ).

- Δεν χρήζει θεραπείας σε υγιείς ανθρώπους αρκεί να αποδειχθεί ότι είναι υγιείς (λειτουργικά η ανατομικά).

- Χρήζει θεραπείας σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, πολυκυστικούς νεφρούς, ανατομικές ή λειτουργικές διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, προετοιμασία για ουρολογική επέμβαση. 
Επίσης χρήζει αγωγής το πρώτο 3μηνο της κύησης.

Κυστίτις
Συχνή κυρίως στις γυναίκες. Εμφανίζεται με άλγος στο υπογάστριο, δυσουρικά ενοχλήματα (πόνος, τσούξιμο, βάρος κατά την ούρηση) συχνοουρία, δύσοσμα ούρα, αιματουρία, σπάνια πυρετός μέχρι 38ο C. Επιβεβαιώνεται με Γενική και Καλλιέργεια ούρων. Χρήζει άμεσης φαρμακευτικής αγωγής (προηγείται καλλιέργεια) και λήψης υγρών. Συνήθως αρκούν 3 ημέρες αγωγής. 

Οξεία πυελονεφρίτις: Πυογόνος λοίμωξη του νεφρού. 

Δυσουρικά ενοχλήματα, αιφνίδιος υψηλός πυρετός με ρίγος, άλγος νεφρικής και κοιλιακής χώρας, ναυτία και εμετοί είναι συμπτώματα που πρέπει άμεσα να οδηγήσουν τον ασθενή στον γιατρό. Η καλλιέργεια ούρων θέτει την διάγνωση και ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος αποκλείει αποφράξεις. Η άμεση χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής σώζει τον ασθενή από έναν πραγματικά μεγάλο κίνδυνο.

Μία ακόμα κατηγορία αποτελούν οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις: Χαρακτηρίζονται από περισσότερα από δύο επεισόδια από τον ίδιο ή άλλο μικροοργανισμό. Πάσχουν ασθενείς με ανατομικές η λειτουργικές ανωμαλίες, γυναίκες στην εμμηνόπαυση (με ατροφία επιθηλίου του κόλπου) άνδρες με υπερτροφία ή καρκίνο προστάτη, νεαρές γυναίκες με sex associated ουρολοιμώξεις. Η αντιμετώπιση είναι δύσκολη και επιβάλει τη συνεργασία ασθενούς και ειδικού γιατρού.

Δεν συμπεριλαμβάνω στις λοιμώξεις του ουροποιητικού, θεωρώντας ότι ανήκουν σε ειδική κατηγορία, την προστατίτιδα, την ουρηθρίτιδα από Chamydia trachommati, ureaplasma ή Neisseria gonorrhoae, καθώς επίσης και τη φυματίωση των νεφρών.


Πως θα διαγνώσουμε την ουρολοίμωξη
Έχοντας ένα καλό ιστορικό, με κλινική εξέταση και με Γενική ούρων (πυοσφαίρια κοπ, ερυθρά ++, βακτήρια).


Οδηγίες για σωστή λήψη καλλιέργειας ούρων:

ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
- πλύσιμο με νερό και σαπούνι 
- ξέπλυμα με απεσταγμένο νερό ή φυσιολογικό ορό 
- απομάκρυνση των μεγάλων χειλέων 
- συλλογή στο μέσο της ούρησης σε αποστειρωμένο κυπελλάκι 
- αποστολή στο εργαστήριο σε 2ώρες

ΑΝΔΡΕΣ: 
- πλύσιμο με νερό και σαπούνι αφού αποκαλυφθεί η βάλανος
- ξέπλυμα με αποσταγμένο νερό ή φυσιολογικό ορό
- συλλογή στη μέση της ούρησης
- αποστολή σε εργαστήριο σε 2ώρες


ΠΡΟΣΟΧΗ

Η ασυμπτωματική βακτηριουρία μπορεί να γίνει κυστίτις.

Η κυστίτις που δεν θεραπεύεται μπορεί να γίνει πυελονεφρίτις. 

Η πυελονεφρίτις που αργεί να διαγνωστεί (κυρίως από τον ασθενή), οι επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις και η μη έγκαιρη θεραπευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσουν σε ουροσήψη και μεγάλο κίνδυνο για την ζωή του ασθενούς.


Πρώτο λοιπόν μέτρο πρόληψης: να μάθουμε να αξιολογούμε τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης και να μιλάμε με το γιατρό μας.

Μέτρα για πρόληψη των ουρολοιμώξεων 
- Πίνετε ικανοποιητική ποσότητα υγρών καθημερινά 
- Αδειάζετε την ουροδόχο κύστη αμέσως μόλις έχετε την ανάγκη. 
- Να καθαρίζετε την περιπρωκτική περιοχή από εμπρός προς τα πίσω για να μην μεταφέρετε στην ουρήθρα τα μικρόβια της περιπρωκτικής περιοχής.
- Να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή
- Να αποφεύγετε τη χρήση νερού με δύναμη γύρω από την ουρήθρα.
- Μη φοράτε στενά παντελόνια και εσώρουχα που μπορεί να δημιουργούν παλινδρόμηση των ούρων.

Όπως καταλάβατε οι περισσότερες οδηγίες αφορούν τις γυναίκες, όμως αυτές είναι που κινδυνεύουν περισσότερο από ουρολοιμώξεις. Εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι 1 στις 5 γυναίκες θα πάθουν μια φορά ουρολοίμωξη στην ζωή τους.